Concepte de Dificultats d'Aprenentatge

“Un alumne té necessitats educatives especials si, per qualsevol causa, té dificultats d’aprenentatge més grans que la resta d’alumnes, per accedir als aprenentatges que es determinen en el currículum que li correspon per la seva edat, de forma que requereix, per compensar les dificultats, adaptacions d’accés i/o adaptacions significatives en varies àrees del currículum”(MEC, 1992, p. 68)

“DA és un concepte general que es refereix a un grup heterogeni de trastorns que es manifesten per dificultats significatives en l’adquisició i ús del l’escolta, parla, escriptura, raonament o habilitats matemàtiques. Aquests trastorns són intrínsecs a l’individuo, suposant-se deguts a la disfunció del sistema nerviós central, i pot ocórrer al llarg del seu cicle vital. Poden existir juntament amb els DA, problemes conductuals d’autoregulació, percepció social e interacció social, per`o no constitueixen per ells mateixos una dificultat d’aprenentatge. Tot i que les DA poden ocórrer concomitantment amb altres condicions incapacitants ( per exemple, deficiència sensorial, retràs mental, trastorns emocionals greus) o amb influencies extrínseques (per exemple, diferencies culturals, instrucció inapropiada o insuficient), no són el resultat d’aquestes condicions o influencies” (National Joint Committee on Learning Disabilities, 1988)



Benvinguts!,

Em dic M.José i sóc estudiant de Psicopedagogia. He creat aquest Blog per iniciar un camí amb la intenció de compartir coneixements, experiències, idees, interrogants... pel que fa a les dificultats de l'aprenentatge dels alumnes i la seva possible i millor intervenció psicopedagógica a nivell d'aula en un centre educatiu.

Espero que sigui del vostre interés i us animo a participar.

Salutacions.

M.José

martes, 6 de abril de 2010

Enllaços sobre Dificultats d'Aprenentatge

Hola,
Després d'un temps sense temps per res, torno a reprendre aquest Blog, amb ganes i amb uns enllaços
1.-La pàgina de la Fundación Aprender. Pàgina interessant perquè es centra en les Dificultats d'Aprenentatge i de manera general ens aproxima a la definició i explicació de cada dificultat (Dislexia, Trastorno de Déficit de Atención (TDAH) , Dislalia, Discalculia, etc.) , símptomes i alguna orientació.
La línea d'actuació de la Fundació està basada en sensibilitzar a la societat, crear i aplicar metodologies per reduir les dificultats,oferir recursos i oferir cursos amb col·laboració amb el Ministeri d'Educació.
Enllaç Fundación Aprender: http://www.fundacion-aprender.es/index.html#

2.-La pàgina Dificultades específicas de aprendizaje. Pàgina interessant pels seus tres apartats d'enllaços: a associacions arreu de l'Estat, a recursos educatius mitjançant la xarxa i a un apartat amb articles, vídeos, documents en general centrats en les dificultats específiques d'aprenentatge. En aquest apartat de documents no deixeu de veure l'Entrevista a Eduardo Herrera, logopeda i psicòleg clínic expert en el tema de la dislexia, ens parla sobre la dilexia(part 1 i 2 de l'entrevista) i un recurs la pizarra dinàmica (part 3 i 4 de l'entrevista. Recurs on es pot treballar perquè el nen aprengui a llegir utilitzant la ruta lèxica augmentant la velocitat de lectura i afavorint la seva motivació; i perquè aprengui a escriure mitjançant uns exercicis d'atenció, de lectura, de còpia diferida i de verificar com s'ha fet.
En definitiva, es tracta d'un recurs i altres formes de treballar que fa que el nen es vegi com a competent i millora la seva motivació per llegir i escriure.
Enllaç de la pàgina: http://www.ieslosremedios.org/~josefina/dea/

Enllaç a l'entrevista:
Part1


Part 2


Parte 3



En la meva opinió, destaco de l'entrevista:
La explicació que es dóna sobre la dislexia
La referència que fa a que el millor sistema per aprendre és el individual, ja que no hi ha dos nens iguals.
El recurs que ens mostra i la seva filosofia: augmentar la competència del nen, millorar la seva autoestima i afavorir que al nen li agradi llegir.

Espero que us hagi estat d'utilitat.
M.José

No hay comentarios:

Publicar un comentario