Concepte de Dificultats d'Aprenentatge

“Un alumne té necessitats educatives especials si, per qualsevol causa, té dificultats d’aprenentatge més grans que la resta d’alumnes, per accedir als aprenentatges que es determinen en el currículum que li correspon per la seva edat, de forma que requereix, per compensar les dificultats, adaptacions d’accés i/o adaptacions significatives en varies àrees del currículum”(MEC, 1992, p. 68)

“DA és un concepte general que es refereix a un grup heterogeni de trastorns que es manifesten per dificultats significatives en l’adquisició i ús del l’escolta, parla, escriptura, raonament o habilitats matemàtiques. Aquests trastorns són intrínsecs a l’individuo, suposant-se deguts a la disfunció del sistema nerviós central, i pot ocórrer al llarg del seu cicle vital. Poden existir juntament amb els DA, problemes conductuals d’autoregulació, percepció social e interacció social, per`o no constitueixen per ells mateixos una dificultat d’aprenentatge. Tot i que les DA poden ocórrer concomitantment amb altres condicions incapacitants ( per exemple, deficiència sensorial, retràs mental, trastorns emocionals greus) o amb influencies extrínseques (per exemple, diferencies culturals, instrucció inapropiada o insuficient), no són el resultat d’aquestes condicions o influencies” (National Joint Committee on Learning Disabilities, 1988)



Benvinguts!,

Em dic M.José i sóc estudiant de Psicopedagogia. He creat aquest Blog per iniciar un camí amb la intenció de compartir coneixements, experiències, idees, interrogants... pel que fa a les dificultats de l'aprenentatge dels alumnes i la seva possible i millor intervenció psicopedagógica a nivell d'aula en un centre educatiu.

Espero que sigui del vostre interés i us animo a participar.

Salutacions.

M.José

sábado, 13 de marzo de 2010

Consciència Fonològica. Enllaços

Hola!,

Us deixo dos enllaços interessants amb material sobre Consciència Fonològica.

1. Enllaç a un treball d'Enriqueta Garriga Ferriol,Psicopedagoga del CREDA i professora de la Universitat Ramon Llull, on s’ha analitzat el paper de la consciència fonològica en l’aprenentatge de la lectura. El treball consta d'una part on s’exposa un resum del què s’entén per consciència fonològica i el seu paper en l’aprenentatge de la lectura i un altre resum descrivint com els alumnes sords accedeixen a la lectura i com es pot desenvolupar la consciència fonològica quan la via acústica està alterada. S’analitzen diferents estudis que demostren que les representacions fonològiques no són exclusivament d’origen acústic-auditiu sinó també visual, de manera que en la fonologia d’accés al lèxic intervé la fonologia acústica i la lectura labial. A l'altre part del treball, s’aporta l’adaptació d’un programa per treballar i avaluar de forma sistemàtica la consciència fonològica amb tots els alumnes des dels tres als sis anys (de l’Etapa Infantil a primer de Cicle Inicial de Primària) i, especialment amb aquells que presenten dificultats en l’aprenentatge de la lectura en els processos d’accés al codi. El programa s'anomena"La consciència fonològica en els nens: un programa de classe" de M.J. Adams, B.R.Foorman, I. Lundberg i T.Beeler. Conté 170 pàgines amb vàries activitats seqüenciades per desenvolupar les diferents habilitats, una prova d’avaluació i diferents apèndixs amb recursos i materials per treballar-ho.
http://www.xtec.cat/sgfp/llicencies/200203/resums/egarriga.html


2. Enllaç a materials específics per alumnat amb NEE creats pels professionals de diferents CREDA :
http://www.xtec.es/dnee/jornada/material8.htm

http://www.xtec.cat/creda-lleida/materials.htm

Salutacions,

M.J

No hay comentarios:

Publicar un comentario