Concepte de Dificultats d'Aprenentatge

“Un alumne té necessitats educatives especials si, per qualsevol causa, té dificultats d’aprenentatge més grans que la resta d’alumnes, per accedir als aprenentatges que es determinen en el currículum que li correspon per la seva edat, de forma que requereix, per compensar les dificultats, adaptacions d’accés i/o adaptacions significatives en varies àrees del currículum”(MEC, 1992, p. 68)

“DA és un concepte general que es refereix a un grup heterogeni de trastorns que es manifesten per dificultats significatives en l’adquisició i ús del l’escolta, parla, escriptura, raonament o habilitats matemàtiques. Aquests trastorns són intrínsecs a l’individuo, suposant-se deguts a la disfunció del sistema nerviós central, i pot ocórrer al llarg del seu cicle vital. Poden existir juntament amb els DA, problemes conductuals d’autoregulació, percepció social e interacció social, per`o no constitueixen per ells mateixos una dificultat d’aprenentatge. Tot i que les DA poden ocórrer concomitantment amb altres condicions incapacitants ( per exemple, deficiència sensorial, retràs mental, trastorns emocionals greus) o amb influencies extrínseques (per exemple, diferencies culturals, instrucció inapropiada o insuficient), no són el resultat d’aquestes condicions o influencies” (National Joint Committee on Learning Disabilities, 1988)



Benvinguts!,

Em dic M.José i sóc estudiant de Psicopedagogia. He creat aquest Blog per iniciar un camí amb la intenció de compartir coneixements, experiències, idees, interrogants... pel que fa a les dificultats de l'aprenentatge dels alumnes i la seva possible i millor intervenció psicopedagógica a nivell d'aula en un centre educatiu.

Espero que sigui del vostre interés i us animo a participar.

Salutacions.

M.José

domingo, 21 de febrero de 2010

Aprenentatge cooperatiu a Educació Infantil

Hola!,

Buscant material per completar el meu aprenentatge sobre els continguts de l'assignatura he trobat una tesis doctoral sobre l'aprenentatge cooperatiu a E.Infantil: "Aprendizaje Cooperativo en Educación Infantil: un estudio comparado de las relaciones de Tutoría y Cooperación en el área de Educación Plástica" de Mª del Carmen de Cano Tornero. La recerca s'ha realitzat en un CEIP de Murcia l'any 2007.

L'enllaç és el següent:

http://www.tesisenxarxa.net/index.html

El treball m'ha semblat interessant per dos motius:

1. Perquè ens mostra com l'aprenentatge cooperatiu es pot utilitzar en qualsevol etapa educativa

2. La tesis té com objectiu mostrar les tècniques d'aprenentatge cooperatiu com una manera molt bona per prevenir la xenofobia i la desintegració social, arribant a una cohesió grupal a l'aula que afavoreix el clima i els aprenentatges, ja que la recerca es fa en una aula on hi han nens amb necessitats educatives especials i altres d'origen divers.

En aquesta tesis, penso que s'ha de destacar que ens mostra que:
- la interacció entre iguals permet compartir diferents punts de vista,ajuda mútua, compartir interessos i resolució de conflictes mitjançant el diàleg.
- la preparació del professorat en les tècniques d'aprenenentatge cooperatiu és fonamental per utilitzar-lo
- hi ha necessitat d'ensenyar als nens habilitats socials de comunicació per poder aprendre de forma cooperativa, ja que la societat actual no afavoreix que els nens tinguin moltes estones de contacte social amb els seus iguals perquè els nens fan joc individual a casa amb la play, la nintendo i davant la TV.
-és necessari una planificació i concrecció de les tasques de cadascú així com un seguiment per part del professor


En les pàgines 122-125 es poden llegir algunes conclusions a les que arriba una recerca sobre aprenentatge cooperatiu en un institut, que es mencionada per l'autora de la tesi, entre les quals m'ha cridat l'atenció que augmenta la disciplina, aspecte que vam comentar en una activitat a classe.

En les pàgines 281- 302 es pot llegir un exemple de com s'ha dut a terme l'aprenentatge cooperatiu pas a pas amb els nens d'Educació Infantil amb edats entre 3 i 4 anys.

En les pàgines 309-312 es troben les conclusions de la recerca on es destaca que l'aprenentatge cooperatiu dels nens és l'adequat a la seva edat des de l'observació-imitació, es dóna una millora en les seves interrelacions, en l'aprenentatge s'ha observat una millora en les activitats de cooperació.

Espero que us sembli interessant

M.José

1 comentario: