Concepte de Dificultats d'Aprenentatge

“Un alumne té necessitats educatives especials si, per qualsevol causa, té dificultats d’aprenentatge més grans que la resta d’alumnes, per accedir als aprenentatges que es determinen en el currículum que li correspon per la seva edat, de forma que requereix, per compensar les dificultats, adaptacions d’accés i/o adaptacions significatives en varies àrees del currículum”(MEC, 1992, p. 68)

“DA és un concepte general que es refereix a un grup heterogeni de trastorns que es manifesten per dificultats significatives en l’adquisició i ús del l’escolta, parla, escriptura, raonament o habilitats matemàtiques. Aquests trastorns són intrínsecs a l’individuo, suposant-se deguts a la disfunció del sistema nerviós central, i pot ocórrer al llarg del seu cicle vital. Poden existir juntament amb els DA, problemes conductuals d’autoregulació, percepció social e interacció social, per`o no constitueixen per ells mateixos una dificultat d’aprenentatge. Tot i que les DA poden ocórrer concomitantment amb altres condicions incapacitants ( per exemple, deficiència sensorial, retràs mental, trastorns emocionals greus) o amb influencies extrínseques (per exemple, diferencies culturals, instrucció inapropiada o insuficient), no són el resultat d’aquestes condicions o influencies” (National Joint Committee on Learning Disabilities, 1988)



Benvinguts!,

Em dic M.José i sóc estudiant de Psicopedagogia. He creat aquest Blog per iniciar un camí amb la intenció de compartir coneixements, experiències, idees, interrogants... pel que fa a les dificultats de l'aprenentatge dels alumnes i la seva possible i millor intervenció psicopedagógica a nivell d'aula en un centre educatiu.

Espero que sigui del vostre interés i us animo a participar.

Salutacions.

M.José

domingo, 21 de febrero de 2010

Aprenem sobre Dislexia!

Hola!,

En aquesta entrada en primer lloc us defineixo el concepte de dislexia i en segon lloc us enllaço dos vídeos que m'han semblat molt interessants i pràctics sobre la Dislexia. Es van enregistrar en les Primeras Jornadas sobre Dislexia Ayúdales a aprender, organitzades per l'Associació Dislexia sense Barreres, amb la col·laboració de la Fundació Aprendre i la Federació Espanyola de Dislexia al juny del 2009. La conferència va ser donada per un psicòleg Héctor Meléndez i està titulada Enseñar sin palabras.

La conferència, segons ens diu el mateix Héctor Meléndez en el seu Bloc, vol aconseguir dos objectius:

  1. Mostrar als assitents: mestres, estudiants de pedagogia i pares de nens amb dislexia, algunes de les tècniques d'estudi que es poden aplicar en una classe amb un alumne dislèxic.
  2. Practicar les tècniques

Concepte de Dislexia: S'aplica a nens que manifesten dificultats en l'aprenentatge d’accés al lèxic, reconeixement de paraules o descodificació, és a dir tenen dificultats pel que fa a la lectura, en la velocitat i exactitud.


Bibliografia consultada:

Miranda Casas, Ana (2002) Evaluación e Intervención Psicoeducativa en Dificultades de AprenDizaje. Pirámide. Madrid

1a part


2a part

Aquests vídeos estan extrets del Bloc de Héctor Meléndez:

http://www.onlyways.net/?cat=29

En aquests vídeos d'una manera molt clara i amena deixa clar una sèrie d'aspectes relacionats amb la Dislexia:

  • és un trastorn físic d'origen neurobiològico
  • caracteritzada per dificultat per la lectura, escriptura, problemes d'orientació espaial i temporal, a vegades afecta al càlcul i lògica matemàtica i poden acompanyar poblemes motrius
  • tenen el seu punt fort en la creativitat i originalitat
  • els alumnes amb dislexia aprenen, però de forma diferent. Necessiten altres mètodes

I en la meva opinió vull afegir que és molt important la detecció, no només per començar un procés de intervenció adequat per cada cas sinó perquè l'autoestima del nen no es vegi afectada i pugui patir ansietat, depressió...

Espero que us hagi agradat i ho pogueu utilitzar si us cal

M.José

Aprenentatge cooperatiu a Educació Infantil

Hola!,

Buscant material per completar el meu aprenentatge sobre els continguts de l'assignatura he trobat una tesis doctoral sobre l'aprenentatge cooperatiu a E.Infantil: "Aprendizaje Cooperativo en Educación Infantil: un estudio comparado de las relaciones de Tutoría y Cooperación en el área de Educación Plástica" de Mª del Carmen de Cano Tornero. La recerca s'ha realitzat en un CEIP de Murcia l'any 2007.

L'enllaç és el següent:

http://www.tesisenxarxa.net/index.html

El treball m'ha semblat interessant per dos motius:

1. Perquè ens mostra com l'aprenentatge cooperatiu es pot utilitzar en qualsevol etapa educativa

2. La tesis té com objectiu mostrar les tècniques d'aprenentatge cooperatiu com una manera molt bona per prevenir la xenofobia i la desintegració social, arribant a una cohesió grupal a l'aula que afavoreix el clima i els aprenentatges, ja que la recerca es fa en una aula on hi han nens amb necessitats educatives especials i altres d'origen divers.

En aquesta tesis, penso que s'ha de destacar que ens mostra que:
- la interacció entre iguals permet compartir diferents punts de vista,ajuda mútua, compartir interessos i resolució de conflictes mitjançant el diàleg.
- la preparació del professorat en les tècniques d'aprenenentatge cooperatiu és fonamental per utilitzar-lo
- hi ha necessitat d'ensenyar als nens habilitats socials de comunicació per poder aprendre de forma cooperativa, ja que la societat actual no afavoreix que els nens tinguin moltes estones de contacte social amb els seus iguals perquè els nens fan joc individual a casa amb la play, la nintendo i davant la TV.
-és necessari una planificació i concrecció de les tasques de cadascú així com un seguiment per part del professor


En les pàgines 122-125 es poden llegir algunes conclusions a les que arriba una recerca sobre aprenentatge cooperatiu en un institut, que es mencionada per l'autora de la tesi, entre les quals m'ha cridat l'atenció que augmenta la disciplina, aspecte que vam comentar en una activitat a classe.

En les pàgines 281- 302 es pot llegir un exemple de com s'ha dut a terme l'aprenentatge cooperatiu pas a pas amb els nens d'Educació Infantil amb edats entre 3 i 4 anys.

En les pàgines 309-312 es troben les conclusions de la recerca on es destaca que l'aprenentatge cooperatiu dels nens és l'adequat a la seva edat des de l'observació-imitació, es dóna una millora en les seves interrelacions, en l'aprenentatge s'ha observat una millora en les activitats de cooperació.

Espero que us sembli interessant

M.José

viernes, 5 de febrero de 2010

Doneu-l'hi una ullada als enllaços!

Hola! Com estem?

En aquesta entrada us podeu trobar en primer lloc una breu reflexió sobre escola inclusiva i aprenentatge cooperatiu com un recurs metodològic possible per aconseguir-ho. i en segon lloc dos enllaços que he buscat i que ajuden un, d'una manera teòrica i l'altre, d'una altra pràctica a entendre una mica més l'aprenentatge cooperatiu.

Com hem comentat a classe l’escola inclusiva es caracteritza perquè tothom pot tenir un lloc per aprendre i conviure a l’escola, i els mestres han d’atendre a la mateixa aula alumnes diferents; diferents formes d’aprendre, diferents ritmes, diferents cultures...
S’han estudiat diferents estratègies inclusives per donar resposta a tot l’alumnat, entre elles trobem a Pere Pujolàs doctor en Pedagogia per la Universitat de Girona, coordinador del Grup de Recerca sobre Atenció a la Diversitat i també de la Xarxa Temàtica de Recerca sobre “Atenció a la Diversitat dels Alumnes en una Escola per a Tothom”, que defensa una escola inclusiva on poder aprendre junts, en una mateixa aula, alumnes amb diferents necessitats.

Una metodologia inclusiva per atendre a la diversitat i de la qual hem parlat a classe és l’aprenentatge cooperatiu, ja que es considera que tots els que formen part del grup (heterogeni)són necessaris i responsables de l’aprenentatge de tots considerant la diferencia com un valor. En aquest sentit Pere Pujolàs, destaca que en un grup cooperatiu es donen dos aspectes claus :
•Interdependència positiva, que es tradueix en que l’alumnat aprèn i fa que la resta de l’equip també aprengui, ja que un integrant aconsegueix el seu objectiu(aprendre) si l’altre també l’aconsegueix.
•Responsabilitat individual on tots els membres de l’equip són necessaris amb un rol complementari.

Ara be, ja fa temps que tothom parla d’aquesta metodologia però en el dia a dia de les aules es pot observar que costa de portar a la practica, a vegades s'ajunten taules i es diu que es treballa cooperativament, però, amb una distribució diferent de les taules no és suficient...

En la meva opinió, si es vol aplicar aquesta metodologia, en primer lloc s’han de superar aspectes directament relacionats amb el docent i les seves creences personals: inseguretat, poca formació, reticència als canvis... En segon lloc, un aspecte previ i necessari a la posada en practica és ensenyar a treballar de forma cooperativa, i un altre aspecte essencial a tenir en compte, és que s’ha de fer un entrenament en estratègies en habilitats socials, habilitats necessàries per treballar amb els altres, que no son innates.

A continuació, us presento els dos enllaços que he escollit, un teòric i l’altre pràctic (la WebQuest, un recurs d’aprenentatge cooperatiu), entre molts que es poden trobar a Internet.

L’enllaç teòric és a una pàgina del ICE Institut de Ciències de l’Educació, la ultima actualització va ser el 2005 (observem que ja fa temps que s’estudia i parla de l’aprenentatge cooperatiu), del GIAC, Grup d’interès en l’Aprenentatge Cooperatiu, format per un grup de professors de diverses universitats interessats a aprofundir sobre l'aplicació de l'aprenentatge cooperatiu.

http://giac.upc.es/PAG/giac_cat/giac_que_es.htm

En aquest enllaç trobem que és l’aprenentatge cooperatiu, en què es fonamenta, com és, els elements bàsics, el perquè i materials amb altres enllaços interessants a altres pagines sobre l’aprenentatge cooperatiu. Pel que fa als beneficis de l’aprenentatge cooperatiu, destaca i explica alguns dels què vam fer reflexió l'altre dia a classe:
• Promou la implicació activa
• Incrementa els nivells d’aprenentatge
• Redueix l’abandonament
• Promou l’aprenentatge independent
• Desenvolupament del raonament crític
• Desenvolupament de la capacitat de comunicació oral
• Prepara per ser ciutadans
• Prepara per al mon laboral

L'enllaç pràctic és a la pàgina de l’Associacio Catalana de la WebQuest, associació integrada per mestres interessats en l'aplicació pedagògica de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, principalment en l'àmbit de l'Educació Infantil, Primària i Secundària com una necessitat davant la nostra societat actual.

http://www.webquestcat.cat//

En aquesta pàgina vull destacar que es troba el recurs de la WebQuest per treballar cooperativament En la mateixa pagina la defineix com“una proposta didàctica de recerca guiada, que utilitza principalment recursos d’Internet. Té en compte el desenvolupament de les competències bàsiques, contempla el treball cooperatiu i la responsabilitat individual, prioritza la construcció del coneixement mitjançant la transformació de la informació en la creació d’un producte i conté una avaluació directa del procés i dels resultats.” En una WebQuest es fan grups amb els alumnes, dins de cada grup se lis dóna un rol diferent a cada alumne i han der realitzar una tasca de manera conjunta. Seguiran un procés, planificat per el professor, amb diferents fases on realitzaran activitats. Les tasques poden ser : preparar una sortida, confeccionar estudis estadístics, elaborar un material concret, explicar un tema, preparar una festa, dissenyar un projecte, preparar unes tècniques d'estudi, un crèdit de recerca, ...

Aquest enllaç l’he escollit perquè és un exemple d'aprenentatge cooperatiu, es pot aprendre com dissenyar una WebQuest, accedir a altres creades per mestres orientades a diferents àrees i nivells, llegir articles de investigació, accedir a experiències i també a altres enllaços: Blocs, pagines web com aula 21, xtec, eduteka...relacionats amb activitats cooperatives mitjançat la WebQuest... Però en la meva opinió, tot i que el disseny no és gaire complicat, s’ha de tenir en compte que per crear una WebQuest, com estratègia cooperativa per els alumnes, s’ha d’aprendre a fer-ho i ser un professional de l’educació.