En el següent enllaç podeu trobar l'article amb l'entrevista a Carme Boix.
http://www.inteligenciaemocional-portal.org/ENTREVISTAS/CARMEN%20BOIX.pdf
A més, d'aquest enllaç podeu consultar:
L'article: Boix, Carme Treballem les emocions a l'escola Guix Infantil Núm.47. Gener-Febre 2009
El llibre: Goleman, Daniel. 2009. Inteligencia Emocional. Kairós. Barcelona
El següent enllaç de l'article: Bisquerra, Rafael Orientación psicopedagógica y educación emocional en la educación formal i no formal
http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=963199
Tenint en compte els documents referenciats, he extret les següents conclussions sobre la importància de l'Educació Emocional en l'escola de la nostra societat actual, i que he agrupat al voltant de tres punts:
1. Característiques de l’Ensenyança-Aprenentatge Tradicional:
▫ Es podia reprimir a l’alumne a través d’una educació basada en l’autoritarisme, la por, la repressió i l’expulsió,...però ara ja no ens serveix
▫ L’escola s’ha basat tradicionalment en l’aprenentatge basat en continguts i en la raó, centrant-se en l’àmbit mental... i les emocions han estat controlades, oblidades, reprimides.
2. Investigacions i aportacions de diferents científics i autors, donen importància a les emocions i al seu aprenentatge, defensant que:
▫ les emocions tenen la seva importància fonamental en el que fem i pensem.
▫ sempre estem en comunicació emocional amb l’altre incidint amb les nostres relacions en l’estat d’ànim de l’altre.
▫ quan hi ha malestar a nivell emocional, és difícil que es pugui aprendre conceptualment.
3. Característiques de la línea de l‘Ensenyança- Aprenentatge Actuals:
▫ Es considera que el cos, la ment i les emocions son àmbits de la persona i l’educació innovadora ha d’incidir en el desenvolupament dels tres àmbits, perseguint el desenvolupament integral dels alumnes.
▫ La introducció de l’educació emocional en l’àmbit escolar ha de passar per identificació, autogestió i autoconeixement emocional personal dels mestres, per poder-ho treballar amb els alumnes.
▫ Hi ha emocions que afavoreixen l’aprenentatge i la convivència i altres que no. La identificació, la regulació emocional i ser-ne conscients ajuda en la tasca de fer front a les situacions del dia a dia afavorint les emocions que són positives per la millora del clima a l’aula.
▫ Aconseguir un benestar en la convivència afavoreix l’aprenentatge de cada alumne i fer responsables de la convivència a l’aula als propis alumnes, acordant normes, marcant objectius, avaluant-los en un període de temps...ajudar a créixer emocionalment i de forma responsable.
▫ L’educació emocional abasta a totes les relacions que es donen en la Comunitat Educativa: mestre-alumne, alumne-alumne, mestre-mestre, mestre-família...
▫ És interessant tenir un material, recursos, activitats, tècniques... per ensenyar aspectes d’educació emocional: consciencia emocional, regulació, autocontrol, resolució de conflictes, empatia, autoestima... espais i moments determinats, però, és necessari acompanyar-ho amb una actitud, un model i una aproximació del mestre als nens en el dia a dia, ajudant a posar nom als sentiments, mediant en conflictes,...en definitiva, ajudant a créixer en harmonia i benestar.
▫ Per educar emocionalment és important introduir situacions de conversa per treballar el diàleg. Un diàleg necessari per poder expressar el què es pensa de manera assertiva, per poder entendre a l’altre, per demanar ajuda, per oferir-ne...
▫ L'acció tutorial és l'instrument més adient per dinamitzar l'educació emocional, ja que es dirigeix a tot l'alumnat i dins de les sessions tenen cabuda tots els continguts d'educació emocional. Ara bé, els continguts es poden integrar (seria el més adient) de forma transversal en les diferents àrees i en tots els nivells educatius; tot i que demana una formació,implicació, motivació, sistematització, consens i coordinació entre tots els mestres molt important.
Per acabar, i en la meva opinió, l'educació emocional és necessaria, amb un caràcter marcadament preventiu, al llarg de tota l'escolaritat; tant per ajudar a crèixer als alumnes com per aconseguir un desenvolupament personal i professional complert dels mestres.
Salutacions
M.José
No hay comentarios:
Publicar un comentario