Concepte de Dificultats d'Aprenentatge

“Un alumne té necessitats educatives especials si, per qualsevol causa, té dificultats d’aprenentatge més grans que la resta d’alumnes, per accedir als aprenentatges que es determinen en el currículum que li correspon per la seva edat, de forma que requereix, per compensar les dificultats, adaptacions d’accés i/o adaptacions significatives en varies àrees del currículum”(MEC, 1992, p. 68)

“DA és un concepte general que es refereix a un grup heterogeni de trastorns que es manifesten per dificultats significatives en l’adquisició i ús del l’escolta, parla, escriptura, raonament o habilitats matemàtiques. Aquests trastorns són intrínsecs a l’individuo, suposant-se deguts a la disfunció del sistema nerviós central, i pot ocórrer al llarg del seu cicle vital. Poden existir juntament amb els DA, problemes conductuals d’autoregulació, percepció social e interacció social, per`o no constitueixen per ells mateixos una dificultat d’aprenentatge. Tot i que les DA poden ocórrer concomitantment amb altres condicions incapacitants ( per exemple, deficiència sensorial, retràs mental, trastorns emocionals greus) o amb influencies extrínseques (per exemple, diferencies culturals, instrucció inapropiada o insuficient), no són el resultat d’aquestes condicions o influencies” (National Joint Committee on Learning Disabilities, 1988)



Benvinguts!,

Em dic M.José i sóc estudiant de Psicopedagogia. He creat aquest Blog per iniciar un camí amb la intenció de compartir coneixements, experiències, idees, interrogants... pel que fa a les dificultats de l'aprenentatge dels alumnes i la seva possible i millor intervenció psicopedagógica a nivell d'aula en un centre educatiu.

Espero que sigui del vostre interés i us animo a participar.

Salutacions.

M.José

lunes, 3 de mayo de 2010

Entrevista a Carme Boix sobre l'Educació Emocional

Carme Boix és mestra amb 30 anys d'experiència docent. Màster (universitari) en Neuropsicopedagogia. Diplomada en Pedagogia Sistèmica. Formadora del Programa “Emocions i Desenvolupament Personal” del Departament d'Educació de la Generalitat. Autora del llibre: “Educar para ser feliz”, ed. CEAC-Planeta.

En el següent enllaç podeu trobar l'article amb l'entrevista a Carme Boix.

http://www.inteligenciaemocional-portal.org/ENTREVISTAS/CARMEN%20BOIX.pdf



A més, d'aquest enllaç podeu consultar:
L'article: Boix, Carme Treballem les emocions a l'escola Guix Infantil Núm.47. Gener-Febre 2009
El llibre: Goleman, Daniel. 2009. Inteligencia Emocional. Kairós. Barcelona
El següent enllaç de l'article: Bisquerra, Rafael Orientación psicopedagógica y educación emocional en la educación formal i no formal
http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=963199

Tenint en compte els documents referenciats, he extret les següents conclussions sobre la importància de l'Educació Emocional en l'escola de la nostra societat actual, i que he agrupat al voltant de tres punts:

1. Característiques de l’Ensenyança-Aprenentatge Tradicional:
▫ Es podia reprimir a l’alumne a través d’una educació basada en l’autoritarisme, la por, la repressió i l’expulsió,...però ara ja no ens serveix
▫ L’escola s’ha basat tradicionalment en l’aprenentatge basat en continguts i en la raó, centrant-se en l’àmbit mental... i les emocions han estat controlades, oblidades, reprimides.

2. Investigacions i aportacions de diferents científics i autors, donen importància a les emocions i al seu aprenentatge, defensant que:
▫ les emocions tenen la seva importància fonamental en el que fem i pensem.
▫ sempre estem en comunicació emocional amb l’altre incidint amb les nostres relacions en l’estat d’ànim de l’altre.
▫ quan hi ha malestar a nivell emocional, és difícil que es pugui aprendre conceptualment.

3. Característiques de la línea de l‘Ensenyança- Aprenentatge Actuals:
▫ Es considera que el cos, la ment i les emocions son àmbits de la persona i l’educació innovadora ha d’incidir en el desenvolupament dels tres àmbits, perseguint el desenvolupament integral dels alumnes.
▫ La introducció de l’educació emocional en l’àmbit escolar ha de passar per identificació, autogestió i autoconeixement emocional personal dels mestres, per poder-ho treballar amb els alumnes.
▫ Hi ha emocions que afavoreixen l’aprenentatge i la convivència i altres que no. La identificació, la regulació emocional i ser-ne conscients ajuda en la tasca de fer front a les situacions del dia a dia afavorint les emocions que són positives per la millora del clima a l’aula.
▫ Aconseguir un benestar en la convivència afavoreix l’aprenentatge de cada alumne i fer responsables de la convivència a l’aula als propis alumnes, acordant normes, marcant objectius, avaluant-los en un període de temps...ajudar a créixer emocionalment i de forma responsable.
▫ L’educació emocional abasta a totes les relacions que es donen en la Comunitat Educativa: mestre-alumne, alumne-alumne, mestre-mestre, mestre-família...
▫ És interessant tenir un material, recursos, activitats, tècniques... per ensenyar aspectes d’educació emocional: consciencia emocional, regulació, autocontrol, resolució de conflictes, empatia, autoestima... espais i moments determinats, però, és necessari acompanyar-ho amb una actitud, un model i una aproximació del mestre als nens en el dia a dia, ajudant a posar nom als sentiments, mediant en conflictes,...en definitiva, ajudant a créixer en harmonia i benestar.
▫ Per educar emocionalment és important introduir situacions de conversa per treballar el diàleg. Un diàleg necessari per poder expressar el què es pensa de manera assertiva, per poder entendre a l’altre, per demanar ajuda, per oferir-ne...
▫ L'acció tutorial és l'instrument més adient per dinamitzar l'educació emocional, ja que es dirigeix a tot l'alumnat i dins de les sessions tenen cabuda tots els continguts d'educació emocional. Ara bé, els continguts es poden integrar (seria el més adient) de forma transversal en les diferents àrees i en tots els nivells educatius; tot i que demana una formació,implicació, motivació, sistematització, consens i coordinació entre tots els mestres molt important.

Per acabar, i en la meva opinió, l'educació emocional és necessaria, amb un caràcter marcadament preventiu, al llarg de tota l'escolaritat; tant per ajudar a crèixer als alumnes com per aconseguir un desenvolupament personal i professional complert dels mestres.

Salutacions
M.José

No hay comentarios:

Publicar un comentario