Concepte de Dificultats d'Aprenentatge

“Un alumne té necessitats educatives especials si, per qualsevol causa, té dificultats d’aprenentatge més grans que la resta d’alumnes, per accedir als aprenentatges que es determinen en el currículum que li correspon per la seva edat, de forma que requereix, per compensar les dificultats, adaptacions d’accés i/o adaptacions significatives en varies àrees del currículum”(MEC, 1992, p. 68)

“DA és un concepte general que es refereix a un grup heterogeni de trastorns que es manifesten per dificultats significatives en l’adquisició i ús del l’escolta, parla, escriptura, raonament o habilitats matemàtiques. Aquests trastorns són intrínsecs a l’individuo, suposant-se deguts a la disfunció del sistema nerviós central, i pot ocórrer al llarg del seu cicle vital. Poden existir juntament amb els DA, problemes conductuals d’autoregulació, percepció social e interacció social, per`o no constitueixen per ells mateixos una dificultat d’aprenentatge. Tot i que les DA poden ocórrer concomitantment amb altres condicions incapacitants ( per exemple, deficiència sensorial, retràs mental, trastorns emocionals greus) o amb influencies extrínseques (per exemple, diferencies culturals, instrucció inapropiada o insuficient), no són el resultat d’aquestes condicions o influencies” (National Joint Committee on Learning Disabilities, 1988)



Benvinguts!,

Em dic M.José i sóc estudiant de Psicopedagogia. He creat aquest Blog per iniciar un camí amb la intenció de compartir coneixements, experiències, idees, interrogants... pel que fa a les dificultats de l'aprenentatge dels alumnes i la seva possible i millor intervenció psicopedagógica a nivell d'aula en un centre educatiu.

Espero que sigui del vostre interés i us animo a participar.

Salutacions.

M.José

viernes, 29 de enero de 2010

Societat inclusiva o societat excepcionalment inclusiva

Hola a tots!
A classe de Dificultats en l'Aprenentatge, hem parlat sobre si la societat és inclusiva i el perquè l'escola ha d'anar en direcció a la inclusivitat.

He pensat que potser us sembla interessant aquest video sobre una entrevista a Pablo Pineda realitzada per Iñaki Gabilondo. Primera persona que amb Sindrome de Down, ha realitzat uns estudis universitaris i que fa poc ha estat actualitat per protagonitzar una pel·lícula, Yo también, on Pablo Pineda es veu identificat en les vivències del protagonista, segons ell mateix refereix, i que us animo a veure.

1 part entrevista:


2 part entrevista:


3 part entrevista:


Pablo Pineda en l'entrevista ens parla de molts punts que penso que són interessants a tenir en compte i comentar per aconseguir la inclusió. Un d'ells és la necessitat que els pares, els mestres i la societat en general no es mostri sobreproteccionista i tingui unes expectatives altes pel que fa a les persones amb alguna discapacitat. L'altre punt que crec important és la necessitat d'una actitud oberta cap a la diferència i una sensibilització i conscienciació que tots tenim dret a una vida completa on es pugui aprendre, treballar, gaudir del oci, tenir relacions socials...de manera normalitzada.

En la meva opinió la societat encara no accepta la diferència com un valor , ni es posen mitjans suficients per aconseguir la vida plena de tots els ciutadans, però anem en la direcció.

M.José